Informatii utile despre semnarea electronica a documentelor

Written by Ioana on . Posted in Produse

TERMENI DE SPECIALITATE:
Pentru a intelege modul in care functioneaza sistemul de lucru cu documente electronice gasiti mai jos cele mai importante aspecte care tin de acest domeniu:

Ce este semnatura electronica?
Semnatura electronica reprezinta un set de informatii personale ale semnatarului transmise in format electronic. Semnatura electronica este aplicata pe documentul semnat electronic, numai in prezenta certificatul digital si atesta faptul ca titularul documentului este si semnatarul documentului. Semnatura electronica contine informatii despre data semnarii si dovedeste faptul ca documentul nu a fost modificat dupa momentul semnarii.

De ce semnatura electronica?
Din motive de securitate, instutiile de stat (ANAF, CNAS) si sistemul SEAP de licitatii electronice solicita ca documentele transmise de catre persoanele fizice si juridice sa fie semnate electronic.

Ce valoare are semnatura electronica?
Semnatura electronica are aceeasi valoare pentru documentele electronice ca si semnatura olografa pentru documentele fizice pe care se regaseste.

Cine poate utiliza semnatura electronica?
Orice persoana fizica sau juridica poate utiliza o semnatura electronica pentru a transmite documentele in format electronic fiind asigurata ca documentele vor putea fi deschise, contra-semnate sau utilizate numai de catre destinatarii specificati.

Atentie: semnatura electronica NU poate fi aplicata pe documentele semnate in lipsa unui certificat digital.

Ce este un certificat digital?
Un certificat digital reprezinta un sir de caractere asociat unei persoane sau institutii pentru care a fost emis si care este transmis intr-un fisier. Conform Legii Semnaturii Electronice certificatul digital reprezinta “o colectie de date in forma electronica ce atesta legatura dintre datele de verificare a semnaturii electronice si o persoana, confirmand identitatea acelei persoane”.


Ce este un certificat digital calificat?
In conformitate cu Legea semnaturii electronice un certificat digital este calificat daca acesta contine toate mentiunile conform articolului 18 al Legii semnaturii electronice si este emis de catre un furnizor autorizat de servicii de certificare din Romania.
Pentru mai multe detalii, consultati AICI continutul legii semnaturii electronice (Art 18 si 20).

Despre noi

Suntem prezenti pe piata in domeniul securitatii informatice din anul 1994.

Distribuim in Romania solutii de securitate dezvoltate in domeniu de catre lideri de piata.

Oferim servicii de asistenta in domeniu.

Contact

Ro Interactive Technologies S.R.L.
Str. Aurel Suciu nr. 63 ap. 1
400440 Cluj-Napoca
Tel: 0040-264-418929; 0040-744-799248
Fax: 0040-264-418929
Email:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Mighty Free Joomla Templates by MightyJoomla